Vaatimaton puuhamies on poissa

06.11.2017

Vaatimaton puuhamies on poissa

1-Martti_Kiviharju6801.jpg

Martti Kiviharju, s. 29.5.1954, k. 9.9.2017             

Martti syntyi maanviljelijäperheeseen ja oli vanhempiensa ainoa lapsi. Toimeentulo oli tuohon aikaan tiukassa.  Perheessä ei ollut traktoria, mutta oli Pelle-niminen hevonen. Martti oppi lukemaan 4-vuotiaana. Muistelimme, että Martti osasi jo 5-vuotiaana ulkoa suihkumatkustajakonetta koskeneen artikkelin kokonaan ja esitteli sitä mielellään meille naapureille. Martti olikin koko elämänsä tiedonhaluinen. Hän opiskeli Oulun yliopistossa fysiikkaa ja oli sittemmin fysiikan laitoksella opettajana eläkkeelle saakka. Eläkkeelle Martti jäi opettajan toimestaan tämän vuoden heinäkuussa.

Martti sairastui tyypin 1 diabetekseen 9-vuotiaana. Sairastuminen ei lamaannuttanut Marttia, vaan sen sijaan herätti hänessä kiinnostuksen perehtyä tähän uuteen asiaan. Martti liittyi heti sairastuttuaan jäseneksi Oulun diabetesyhdistykseen. Yhdistyksen luottamustehtäviin hän osallistui 80 -luvulta alkaen aluksi hallituksen jäsenenä, sen jälkeen hallituksen varapuheenjohtajana ja lopulta vuodesta 1997 alkaen hallituksen puheenjohtajana. Kaksikymmentä vuotta kestäneenä puheenjohtaja-aikanaan hän toimi luottamustehtävissä mm. valtakunnallisen diabetesliiton hallituksessa ja liittovaltuustossa. Vuodesta 2003 alkaen Martti osallistui lähes kaikkiin kansainvälisen diabetesliiton kongresseihin mm. Kanadan Vancouverissa, Australian Melbournessa, Dubaissa ja Etelä-Afrikan Cape townissa. Martti sai vapaaehtoistyönsä kautta seurata aitiopaikalta diabeteksen hoitokäytäntöjen ja diabetestiedon murrosta 60-luvulta tähän päivään. 

Martti oli tunnollinen ja innokas kaikessa mihin hän ryhtyi, ja luottamustoimia hänelle kertyikin paljon. Koska Martilla ei aikuisiällä ollut omaa perhettä, muodostui yhdistystoiminnan verkostoista hänen perheyhteisönsä. Martti oli mukana mm. fyysikkokerhon, kotiseutuyhdistyksen ja kyläyhdistyksen toiminnassa sekä seurakunnan luottamustehtävissä. Pohjois-Pohjanmaan kylät ry:n perustajajäseniäkin hän oli. Seurakunnan yhteisvastuukeräyksestä Martti huolehti säännöllisesti joka vuosi. Martin tiedonjano oli valtava. Se tuli esille esimerkiksi valokuvauksessa. Hänen valokuva-arkistonsa on erittäin laaja ja käsittää kuvia Muhokselta, mutta myös laajalti eri puolilta maailmaa. Iän myötä myös sukututkimus alkoi kiinnostaa ja hän selvittikin molempien vanhempiensa suvun varsin kauas historiaan. Aina avuliaana hän auttoi monia amerikkalaisia löytämään sukulaisiaan Suomesta, ja kävipä hän pitkän kiertomatkan näiden uusien tuttaviensa luona USA:ssakin.

Martti piti arvossaan vanhoja työtapoja ja hän oli nuorempana ahkera halkojen tekijä. Liikuntaharrastukset olivat hänelle myös mieluisia nuorena miehenä. Sulkapallon pelaaminen yhdessä naapureiden kanssa Mäntyrannan liikuntasalissa, säilyi hänellä harrastuksena lähes viime vuosiin saakka. Martti oli luonteeltaan tasainen ja huumoritajuinen. Koska Martti oli aktiivinen niin monessa yhdistyksessä, jää vaatimatonta puuhamiestä varmasti moni kaipaamaan. Pöydän jos toisenkin ympärillä on nyt tyhjä tuoli.

Marttia muistelivat: Petri Hanhela, Veli-Pekka Honkanen, Sirkka Tihinen, Raija Väisänen ja Pertti Kukkonen

13.03.2020Diabetesliitto peruuttaa tai siirtää kevään 2020 kurssinsa ja tapahtumansa
29.11.2019Pro gradu -tutkielma, jossa selvitetään tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten kokemuksia hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen vaikutuksista verensokeritasapainoon
18.10.2019Kaapo Kakko, 18, huomasi jo lapsena olevansa etevä lyömään mustaa kiekkoa reppuun
23.01.2019Oulun yliopistolliseen sairaalaan toimitettu ensimmäinen CE-hyväksytty Thermidas IR-järjestelmä kliiniseen työhön
10.01.2019Ykkösklubi on nuorten oma juttu
09.11.2018Diabetestutkimusluentoja diabetesliiton YouTube-kanavalla perjantaina 9.11.2018
21.05.2018Diabeetikon jalkahaavat haltuun
07.05.2018 12:00Diabeetikkojen määrä kasvoi 70 prosenttia 10 vuodessa - jopa puolet sairastaa tietämättään
02.03.2018Diabetes onkin viisi eri sairautta ? Tutkija: "Olemme yksioikoisesti ajatelleet, että jos sokerit ovat kohollaan, kaikilla on sama syy"
25.11.2017Palkitun lääkärin erilainen vapaa-ajanharrastus ? rakentaa keinohaimaa yhdessä potilaiden kanssa

Siirry arkistoon »