Ykkösklubi on nuorten oma juttu

10.01.2019

https://diabeteslehti.diabetes.fi/blog/2019/01/10/ykkosklubi-on-nuorten-oma-juttu/

Keitä Ykkösklubin kummit ovat?

Ykkösklubin kummit ovat aikuisia alle 30-vuotiaita ykköstyypin diabeetikoita, jotka ovat käyneet Nuorten Akatemian Mahis-ohjaajakoulutuksen.

– Kun viisi vuotta sitten ensimmäistä kertaa kuulin Ykkösklubista, ilmoittauduin heti mukaan kummikoulutukseen. Ajattelin, että tällaista kivaa toimintaa olisin itsekin nuorempana kaivannut, Heidi Paananen sanoo.

Hän on ohjannut jo useampaa Ykkösklubin ryhmää ja aloittelee nyt toimintaa Lahden seudulla Lahden seudun diabetesyhdistyksen kanssa.

Ykkösklubin kummi Laura Kylander aloittelee toimintaa Haminan seudulla Kaakkois-Kymen diabetesyhdistyksen kanssa. Hän halusi toimintaan mukaan, koska hänen mielestään se tarjosi ainutlaatuisen tilaisuuden päästä järjestämään ja tarjoamaan nuorille nuortennäköistä vertaistoimintaa.

– Vain toinen diabeetikkonuori ymmärtää, millaista diabeetikon arki on, Jutta Huotari sanoo.

Oulun seudulla Oulun Diabetesyhdistyksen kanssa Ykkösklubin kummina toimiva Jutta Huotari kertoo, että hän lähti mukaan, koska hän halusi mukavaa ja merkityksellistä tekemistä vapaa-ajalle ja tarjota samalla nuorille mahdollisuuden vertaistukeen. Hän on itsekin saanut uusia kavereita ja vertaistukea kummeille suunnatun Mahis-koulutuksen kautta. 

Toimintaan mukaan lähteneet Ykkösklubin kummit tietävät, millaista elämä diabeteksen kanssa on. He voivat omien kokemustensa kautta tukea nuoria vaiheessa, jossa vastuun kantaminen omasta elämästä alkaa pikkuhiljaa vahvistua.

Millaista toiminta käytännössä on?

Toimintaa ohjaavat Ykkösklubin kummit, mutta nuoret itse ovat toiminnan ydin ja moottori. Ehdottomana plussana on se, että nuoret itse suunnittelevat mitä tehdään. Ykkösklubin kummi Heidi on käynyt nuorten kanssa muun muassa syömässä, hohtokeilaamassa, kokkailemassa, Flowparkissa, Megazonessa ja minigolfaamassa. 

Ykkösklubin porukassa voi ottaa rennosti: kukaan ei kysele, jos välillä tarvitsee mitata verensokeria. Toisaalta se tarjoaa mahdollisuuden jutella diabetekseen liittyvistä asioista muidenkin kuin hoitohenkilökunnan tai vanhempien kanssa. Vertaisilta eli toisilta nuorilta saa sellaista ymmärrystä ja tsemppiä, jota ei saa keneltäkään muilta. 

– Vain toinen diabeetikkonuori ymmärtää, millaista diabeetikon arki on, Ykkösklubin kummit Laura, Jutta ja Heidi korostavat.

Ykkösklubissa voi saada kavereita, joiden kanssa yhteydenpito jatkuu ryhmän jälkeenkin.

Miten mukaan?

Ykkösklubit ovat aloittaneet toimintansa Turun, Oulun, Lahden ja Haminan seudulla. Toivottavasti maaliskuun 2019 koulutuksessa saadaan lisää kummeja eri puolille Suomea ja päästään aloittamaan uusia ryhmiä. Ryhmien paikkakunnat ja yhteystiedot löytyvät Diabetesliiton sivuilta www.diabetes.fi/d-elamaa/vertaistoiminta. 

Maaliskuussa järjestettävän koulutuksen hakuaika päättyy 25.2.

Lue lisää: https://www.diabetes.fi/d-elamaa/vertaistoiminta/ykkosklubin_kummikoulutus

 

04.04.2022Hoitotar­vi­ke­jakelu ja suojain­jakelu muuttavat Kontin­kan­kaalta osoitteeseen Rautatienkatu 81
22.11.2021Hoitotarvikkeet ja apuvälineet
01.08.2021Kuulu tähän porukkaan - päivitä tietosi
09.11.2020Diabetesviikko käynnistyi - Miten menee?
13.03.2020Diabetesliitto peruuttaa tai siirtää kevään 2020 kurssinsa ja tapahtumansa
29.11.2019Pro gradu -tutkielma, jossa selvitetään tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten kokemuksia hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen vaikutuksista verensokeritasapainoon
18.10.2019Kaapo Kakko, 18, huomasi jo lapsena olevansa etevä lyömään mustaa kiekkoa reppuun
23.01.2019Oulun yliopistolliseen sairaalaan toimitettu ensimmäinen CE-hyväksytty Thermidas IR-järjestelmä kliiniseen työhön
10.01.2019Ykkösklubi on nuorten oma juttu
09.11.2018Diabetestutkimusluentoja diabetesliiton YouTube-kanavalla perjantaina 9.11.2018

Siirry arkistoon »