31.10.2022

Monet kunnat aloittavat influenssan riskiryhmiin kuuluvien influenssarokotukset marraskuun alussa. Influenssa on vakava tauti, joka voi aiheuttaa erityisesti riskiryhmiin kuuluville vaarallisia jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta.

Influenssarokotteen saavat maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä.

- Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabetesta sairastavat kuuluvat vaikean influenssan riskiryhmiin. Diabetesliitto suosittaa riskiryhmäläisten rokottautumista. Seuraa oman koti paikkakuntasi terveyskeskuksen tiedotteita rokotusten järjestämisestä, kehottaa Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä.

THL:n tiedotteen mukaan maksuttoman influenssarokotteen saavat kaikki vakavalle influenssalle alttiit, eli

• 65 vuotta täyttäneet
  • 6 kuukauden - 6 vuoden ikäiset lapset
  • raskaana olevat
  • sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.
Näihin ryhmiin kuuluvien lisäksi maksuttoman rokotteen voivat saada myös eräisiin muihin ryhmiin kuuluvat, koko lista löytyy THL:n sivuilta täältä.
THL suosittelee influenssarokotetta myös niille, jotka ovat toistuvasti lähikontaktissa vakavalle influenssalle alttiiden ihmisten kanssa, mutta eivät kuulu maksuttoman rokotuksen ryhmään. Heille rokote on omakustanteinen.
Tänä syksynä kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille koronan riskiryhmiin kuuluville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan koronatehosteannosta. Tehostetta suositellaan riippumatta siitä, montako koronarokoteannosta on saanut tai montako kertaa on sairastanut koronataudin.

Seuraa kotikuntasi tiedotusta

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessaan tai neuvolassaan. Kunnat tiedottavat alueellaan, miten influenssarokotukset järjestetään ja milloin ja missä rokotuksen voi käydä ottamassa.

Muut kuin maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen esimerkiksi terveysasemalla. Rokotteen voi hakea myös yksityiseltä lääkäriasemalta. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

Lisätietoja: THL:n tiedote 25.10.2022

31.10.2022Influessarokotukset ovat käynnistymässä - diabetesta sairastavien suositeltavaa ottaa rokote
25.10.2022Diabetesliitto STM:lle: Insuliinit pois ensi vaiheen apteekkivaihdosta
29.09.2022Diabetesverkosto vaatii parannusta diabetesta sairastavien lasten omahoidon tukeen kouluissa
04.04.2022Hoitotar­vi­ke­jakelu ja suojain­jakelu muuttavat Kontin­kan­kaalta osoitteeseen Rautatienkatu 81
22.11.2021Hoitotarvikkeet ja apuvälineet
01.08.2021Kuulu tähän porukkaan - päivitä tietosi
09.11.2020Diabetesviikko käynnistyi - Miten menee?
13.03.2020Diabetesliitto peruuttaa tai siirtää kevään 2020 kurssinsa ja tapahtumansa
29.11.2019Pro gradu -tutkielma, jossa selvitetään tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten kokemuksia hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen vaikutuksista verensokeritasapainoon
18.10.2019Kaapo Kakko, 18, huomasi jo lapsena olevansa etevä lyömään mustaa kiekkoa reppuun

Siirry arkistoon »