Diabeetikon jalkahaavat haltuun

21.05.2018

 

OYS_jalkakirurgia1.jpg

oys.png

Mediatiedote 21.5.2018, julkaisuvapaa heti

Diabeetikon jalkahaavat haltuun

Ainakin puoli miljoonaa ihmistä sairastaa Suomessa diabetesta. Heistä viidennes kärsii sairauden edetessä uusiutuvista tai parantumattomista jalkahaavoista. Oulun yliopistollisessa sairaalassa jalkaongelmien hoito suunnitellaan moniammatillisessa asiantuntijaryhmässä niin, että haavaumien uusiutumisia voidaan estää ja amputaatioita vähentää.

Diabeetikon kokonaistilanteen ymmärtämiseksi ja laadukkaan hoidon varmistamiseksi erikoislääkäriryhmä kokoontuu parin viikon välein käsittelemään vaikeimpien ja moniongelmaisimpien potilaiden tapauksia. Ryhmään kuuluvat ortopedi,verisuonikirurgi, endokrinologi, plastiikkakirurgi, infektiolääkäri, radiolo­gi sekä jalkahoitaja ja -terapeutti.

”Olemme suoraviivaistaneet hoitoa ja saaneet yhteistyöllä pitkäaikaisen avun monelle potilaalle. Potilas pääsee eroon haavasta tai saamme ainakin hidastettua haavan uusiutumista, jolloin diabeetikon elämälaatu paranee”, ortopedi Antti Latvala ja plastiikkakirurgi, ortopedi Noora Noponen toteavat.

Ryhmä käy läpi poliklinikalta tai lähetevaiheessa tulevan potilaan tiedot ja etsii kunkin asiakkaan tarpeen ja kunnon pohjalta järkevimmät ratkaisut. ”Luomme kullekin asiakkaalle suoran hoitolinjan, jotta laadukas hoito etenee sujuvasti eikä asiakkaan tarvitse pyöriä monilla eri poliklinikoilla”, Latvala kertoo.

Aiemmin diabeetikon haavaongelmia tutki ja hoiti monta, eri suppean erikoisalan lääkäriä omasta näkökulmastaan. Ryhmään kukin erikoislääkäri tuo oman asiantuntemuksensa ja paras hoitoratkaisu sovitetaan yhdessä laadukkaaksi hoidon kokonaisuudeksi.

”Yhdenkään erikoisalan lääkärin temput eivät riitä yksinään, vaan tarvitaan yhteisiä ratkaisuja potilaan parhaaksi. Meille lääkärillekin moniammatillisuus on erittäin mielekäs ja tuloksellinen tapa työskennellä”, Noora Noponen sanoo.

Virheasennot kuntoon

Haavaumien uusiutumisen estämisessä merkittävä apu on OYS:n jalkakirurgian biomekaaninen toimintamalli, jossa hoito kohdistetaan jalkaterän kuormitusongelmiin ja kävelyn häiriöihin.

”Aiemmin plastiikkakirurgi hoiti haavauman kuntoon, mutta hienoinkin pehmytkudoskorjaus oli altis uudelle haavaumalla virheasennon vuoksi. Nykyään pyrimme olemaan askeleen edellä eli haavauman hoidon jälkeen ortopedi aloittaa puhtaalta pöydältä korjaamaan askelluksen tai asennon virhettä, josta haavauma alun perin johtui”, Antti Latvala toteaa.

Diabetes on merkittävin yksittäinen syy alaraaja-amputaatioihin. Amputaatioita ei etenevässä diabeteksessa aina voida välttää, mutta OYS:ssa niitä on pystytty vähentämään. ”Pyrimme tekemään mahdollisimman toiminnallisia amputaatioita. Raajaan pitää saada rasitusta kestävä tynkä ja siihen liikkumisen mahdollistava proteesi.  Amputaatio on usein myös nopein tapa katkaista sairaalakierre ja mahdollistaa potilaalle paluu arkielämään”, Latvala sanoo.

Monisyinen pulma

Jalkahaavat heikentävät merkittävästi diabetespotilaiden elämänlaatua. Haavat uusiutuvat ja infektoituvat herkästi, mikä nostaa amputaatioriskiä.

Ongelmat syntyvät, kun diabetes etenee riittävän pitkälle aiheuttaen jaloissa tunnon alenemistä. Kun tunto alenee, jalka altistuu haavaumille ja jalkaholvin rikkoutumiselle. Potilas voi tietämättään kävellä luunsa rikki. Siksi on tärkeää tunnistaa jalkahaavaumariskissä olevat potilaat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Moniammatillinen konsultaatioryhmä toimii OYS:ssa vakiintuneessa muodossa ja kolmatta vuotta. Toimintatapaa on viety aktiivisesti myös lääketieteen koulutukseen ja perusterveydenhuollon toimijoille, jotta ongelmiin päästäisiin käsiksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Kuva vapaasti median käyttöön kertajulkaisuoikeudella.

Lisätiedot:

Antti Latvala, ortopedi, OYS, 08-315 2861, antti.o.latvala@ppshp.fi

Noora Noponen, plastiikkakirurgi, ortopedi, OYS, 040-571 7396, noora.noponen@gmail.com

 

22.11.2021Hoitotarvikkeet ja apuvälineet
01.08.2021Kuulu tähän porukkaan - päivitä tietosi
09.11.2020Diabetesviikko käynnistyi - Miten menee?
13.03.2020Diabetesliitto peruuttaa tai siirtää kevään 2020 kurssinsa ja tapahtumansa
29.11.2019Pro gradu -tutkielma, jossa selvitetään tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten kokemuksia hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen vaikutuksista verensokeritasapainoon
18.10.2019Kaapo Kakko, 18, huomasi jo lapsena olevansa etevä lyömään mustaa kiekkoa reppuun
23.01.2019Oulun yliopistolliseen sairaalaan toimitettu ensimmäinen CE-hyväksytty Thermidas IR-järjestelmä kliiniseen työhön
10.01.2019Ykkösklubi on nuorten oma juttu
09.11.2018Diabetestutkimusluentoja diabetesliiton YouTube-kanavalla perjantaina 9.11.2018
21.05.2018Diabeetikon jalkahaavat haltuun

Siirry arkistoon »