Diabetesverkosto vaatii parannusta diabetesta sairastavien lasten omahoidon tukeen kouluissa

29.09.2022

Eduskunnan diabetesverkosto keskusteli keskiviikkona 28.9.2022 diabetesta sairastavien lasten turvallisesta koulupäivästä. Diabetesliiton tietoon tulee säännöllisesti tapauksia ympäri Suomen, joissa lasten ja perheiden arki hankaloituu kohtuuttomasti, kun diabeteksen hoidosta koulupäivän aikana ei riittävästi huolehdita. Lapsi saatetaan pyytää hakemaan pois koulusta avustajan sairastuessa tai sovittuja ohjeita ei tarpeen mukaisesti noudateta.

- Lasten ja heidän perheidensä tulee voida luottaa, että lapsi saa koulupäivän aikana tarvitsemansa tuen diabeteksen hoitoon. Kyse on yhdenvertaisesta oikeudesta osallistua opetukseen, diabetesverkoston puheenjohtaja Katja Hänninen sanoo.

Suoranaisten vaaratilanteiden lisäksi puutteellisesta omahoidon tuesta aiheutuu valtavasti harmia, lisätyötä ja epävarmuutta perheille. Yhteydenotot kunnan opetustoimeen ja aluehallintovirastoon asioiden selvittämiseksi vievät voimia. 

- Vanhempien vastuulle jää usein liian paljon niin käytäntöjen sopimista kuin ohjeiden noudattamisen seurantaakin. Kunnissa pitää olla sovitut toimintatavat omahoidon tuen toteutuksesta, ja tarvittavat resurssit tulee varata, jatkaa verkoston varapuheenjohtaja Matias Marttinen.

Diabetesverkosto ehdottaa, että kansallinen ohjeistus diabetesta sairastavan lapsen koulupäivän aikaisesta tuesta päivitettäisiin.

- Tietoa vaikuttaa puuttuvan, eivätkä toimintaohjeet ole aina ajan tasalla. Kansallisella ohjauksella voisimme parantaa lasten yhdenvertaisuutta ja auttaa perheitä, mutta myös koulun toimijoita. Esimerkiksi toimintamalli diabeteksen hoidosta koulupäivän aikana on jo yli kymmenen vuotta vanha, sen päivittämisellä asialle saataisiin huomiota, ehdottavat Hänninen ja Marttinen.

Myös lääkesäästöt puhuttivat

Diabetesverkoston kokouksessa käsiteltiin koulupäiväasioiden lisäksi myös lääkehoitoon kohdistuvia säästöpaineita. Lääkekustannuksia yritetään alentaa muun muassa ulottamalla lääkevaihto apteekissa myös biologisiin lääkkeisiin, joita insuliinitkin ovat. Tällöin esimerkiksi diabetesta sairastavien insuliinivalmiste voisi vaihtua apteekissa halvempaan, kuten useiden keskenään vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden kanssa jo nyt tehdään. Lääkevaihtoa ei toistaiseksi ole sovellettu biologisiin lääkkeisiin.

Diabetesliitto on kantanut huolta potilasturvallisuuden vaarantumisesta valmisteiden ja niiden annosteluvälineiden vaihtuessa tiuhaan.

- Diabetesta sairastavalle insuliini on elintärkeää ja insuliinia annostellaan useita kertoja päivässä. On ymmärrettävää, että valmisteiden vaihtaminen ilman hoitavan lääkärin ohjausta herättää huolta. Potilasturvallisuuteen tulee kiinnittää nyt aivan erityistä huomiota valmistelussa ja ottaa huomioon lääkkeiden käyttäjien näkemykset, toteaa verkoston puheenjohtaja Hänninen.

Lisätietoja: Eduskunnan diabetesverkoston sihteeri, Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic, laura.tuominen-lozic(at)diabetes.fi

Eduskunnan diabetesverkosto

diabetes.fi/yhteiso/ajankohtaista 

31.10.2022Influessarokotukset ovat käynnistymässä - diabetesta sairastavien suositeltavaa ottaa rokote
25.10.2022Diabetesliitto STM:lle: Insuliinit pois ensi vaiheen apteekkivaihdosta
29.09.2022Diabetesverkosto vaatii parannusta diabetesta sairastavien lasten omahoidon tukeen kouluissa
04.04.2022Hoitotar­vi­ke­jakelu ja suojain­jakelu muuttavat Kontin­kan­kaalta osoitteeseen Rautatienkatu 81
22.11.2021Hoitotarvikkeet ja apuvälineet
01.08.2021Kuulu tähän porukkaan - päivitä tietosi
09.11.2020Diabetesviikko käynnistyi - Miten menee?
13.03.2020Diabetesliitto peruuttaa tai siirtää kevään 2020 kurssinsa ja tapahtumansa
29.11.2019Pro gradu -tutkielma, jossa selvitetään tyypin 1 diabetesta sairastavien aikuisten kokemuksia hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen vaikutuksista verensokeritasapainoon
18.10.2019Kaapo Kakko, 18, huomasi jo lapsena olevansa etevä lyömään mustaa kiekkoa reppuun

Siirry arkistoon »